文献推荐 首页 > 学术信息中心 > 文献推荐

【质量治理】公司治理指数与公司绩效研究――基于2013年上市公司的数据

发布人:    审批人:    点击数:0    发布时间:2015-09-17

关键字:公司治理指数;上市公司;ROA;公司绩效

摘要/Abstract

本文基于2013年的评价样本,从中国上市公司治理指数(CCGINK)及其所涉及的六个维度进行实证研究,公司治理中所涉及的六个分指数分别为控股股东治理、董事会治理、经理层治理、信息披露、利益相关者治理、监事会治理指数。研究发现:不同于以往研究结论,样本中的上市公司治理指数对总资产收益率(ROA)影响不显著,分指数中也仅有两个与ROA关系显著,但是系数均为负。这与以往研究结论甚至常规逻辑相悖,随后本文对出现这一反常结论的原因进行深入剖析,认为这是来自于指数评定方法及样本量选择等多方面原因共同促成。因此仍认为,上市公司是否能够拥有一套科学的决策制定机制与决策执行机制能够对公司绩效产生直接而深远的影响。

Based on evidence of Chinese listed companies in 2013, the empirical research of this paper involves in six dimensions of Chinese Listed Corporate Governance Index (CCGINK), and the involved six indexes are controlling shareholders governance, board governance, management governance, information disclosure, stakeholders governance and supervisory board governance respectively. The study finds that the effect of listed companies governance index on return on total assets(ROA) is not significant, which is different from the previous research. Further, only two of the six governance indexes present significant correlation with ROA, while the coefficient are negative. The possible causes of the above abnormal conclusion may derive from the index evaluation method and sample selection. As a result, we consider that a scientific decision-making mechanism and the implementation of such mechanism will have a direct impact on the performance of listed companies.

来自《社科网》